DOLAR 36,6544 EURO 40,0501 STERLİN 47,5972 GRAM ALTIN 3.566,01 BIST 100 10.828,10 BITCOIN $81.684
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 102

HABERLER

Reklam Alanı 201

Mustafa Oğuz MUCURLUOĞLU Kimdir?

Giriş: 14.01.2025 19:33 | Güncelleme: 14.01.2025 22:19
Paylaş
Mustafa Oğuz MUCURLUOĞLU Kimdir?

Ben Mustafa Oğuz MUCURLUOĞLU 27 Ocak 1972 Ankara doğumlu olup doğumumdan sonraki ilk 10 gün içerisinde yani daha 40 günlükken geçirdiğim sarılık nedeni ve doktor ihmali sebebiyle; ellerini ve ayaklarını kullanamayan spastik engelli birisiyim.

İlköğretimimi Halide Edip Adıvar İlkokulu’nda bitirdim. Engelli oluşum nedeniyle öğrenimime 9 yaşımda başladım.

Ortaokul ve liseyi Çankaya Lisesi’nde okudum. Ortaokul ikinci sınıfındayken karnemi Özel Başarı Belgesiyle aldım. Ortaokul iki ve üçüncü sınıfındayken Amerikan Kültür Derneği’nde burslu İngilizce kursu da aldım. Dil eğitimimi daha sonra TÖMER’de sürdürerek 2013 yılında B2 ‘upper intermediate level’(orta-üstü seviye) düzeyden bitirdim. Ortaokul yıllarında okul bünyesindeki Bilgisayar Eğitimleri kursuna katılarak Basic Programlama Dili Başarı Sertifikası aldım. Şimdilerde ek olarak sertifikasız Windows, Word, Power Point, Photoshop, Corel Video Studio ve birçok program uygulamaları ile Internet’i rahatlıkla kullanabilmekteyim. 2014’te Gazi Üniversitesi bünyesindeki BELMEK kurslarından Diksiyon eğitimi aldım. Tüm bunlara ek olarak çeşitli alanlarda informal eğitimlere katıldım…

Eğitimimde bugün; Gazi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çevre Bölümü, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümü ve Felsefe Bölümü, İşletme Fakültesi İşletme Bölümü ve Ankara Üniversitesi Yüksek Lisans Gazetecilik Bölümü mezunuyum... Ve çeşitli yazılı basında zaman zaman gönüllü gazetecilik(yurttaş/vatandaş gazeteciliği) yapmaktayım…

1994’de Gazi Üniversitesi Çevre Bölümü’nü kazandığım yıl, kadrolu belediye işçisi de oldum. Aynı yıl annemle babam ‘şiddetli geçimsizlik’ gerekçesiyle mahkeme huzurunda ayrıldılar. Ve 2020 yılında Ankara Yenimahalle Belediyesi’nde 27,5 sene kadar süren kamu çalışanı görevimden emekli oldum. 2022 yılının ilk çeyreğinde 2021 Tüm Emekliler Sendikası üyesi oldum. Sendikaya üyeliğim ile resmileşen TES Altındağ Şubesi Engelliler Komisyonu’nun başkanlığı tarafıma değer görüldü. Çok kısa bir süre bu görevi sürdürdüm. Görev devretme toplantısında, komisyonun Kurucu ve Onursal Başkanı ünvanı ile şereflendirildim. Sendikanın ilk Olağan Kongresi seçimlerinde de Altındağ Şubesi’nin Denetim Kurulu başkanı seçildim. 2024 ikinci olağan kongresinin genel seçimlerinde de Denetim Kurulu adayı oldum. Aynı yılın Engelliler Haftası’nda katıldığım etkinliklerin birinde Yenimahalle Kent Konseyi’nin Engelliler Birimi’ne üye oldum ve Engelli Meclisi Yönetimi’ne alınarak 7-8 ay kadar görev yaptım. Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin 2025 yılının ilk günlerinde yaptıkları Genel Kurul Toplantısı’yla Yürütme Kurulu’na alındım. Yapılan ilk toplantıda Basın Yayın Sekreterya Sözcüsü(başkanı) görevine oy birliğiyle kabul edildim.

İlki üniversite yıllarımda olmak üzere, iki kez Özel Bir Gün adı altında Sevgi Günü organize ettim.

’80’li yılların sonlarına kadar mektup dahi yazamayan ben, Günlük tutmaya başlayarak yazın dünyasına girmeye başladım. ’97 yılında İskenderun Rotary Kulübü’nün özürlüler için düzenlediği kampın davetlisiydim. Kamp sonrasında, görüş ve düşüncelerimi içeren bir yazı istediler. 2 sene üst üste kampa katılarak, kamp sonrası duygularımı anlatan hikâyeler yazdım. Yazdığım o öyküler, benim yazın hayatıma hız kattı. Çünkü o denemelerimin ardından; ’99 yılı Ocak-Haziran aylarında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda burslu olarak Yazarlığa Hazırlık ve Felsefe-Yazın İlişkisi seminerlerine katıldım. Aldığım başarı sertifikalarından sonra kendimi kâğıtlara ve kalemlere adadım. Şuan um:ag Vakfı Gönüllüleri üyesiyim ve 94’ten bu yana Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Merkezi’ne, 2010 itibariyle Türkiye Sakatlar Derneği’ne, 2015’den beri Albinizm Derneği’ne, 2020’den itibaren Erhan Gökgücü Sanat Derneği’ne kayıtlı üyeyim. 2023 sonu itibariyle de Anadolu Sessiz Umutlar Derneği üyesiyim. TSD Ankara Şubesi’nin 2011 yılı yönetiminde, disiplin kurulu üyeliğinde görevlendirildim. Bu görevimin ardından, 2014 yılında yapılan Ankara Genel Kurul seçimlerinde, derneğin Denetleme Kurulu Başkanı olarak çalışmalarımı sürdürdüm. Ankara Şubesi’nin olağanüstü bir sürecinde çok kısa bir zaman için atama başkanlık yaptım ve başkan adayı oldum. 2013’ün başlarında da CHP’ye üye oldum. Parti Okulu kapsamında engelliler için kokteyl ortamında üst düzey yetkililerle Kaynaşma Günü düzenledim. Ve CHP Engelliler Üst Kurulu İç Anadolu Bölge Temsilciliği kapsamındaki yürütme kurulunda çalışmalarımı kaderdaşlarım adına sürdürerek İç Anadolu Bölgesi 13 ilden sorumlu koordinatörlük yaptım. Partinin 2014’deki 18. Olağanüstü Kurultayı, 2016’daki 35. Olağan Kurultayı seçimlerinde Parti Meclisi Üyeliği için aday oldum. 2015 yılında kurulan 25. ve 26. dönem TBMM’de görev alabilmek için, ilk adım olan Milletvekilliği Aday Adayı sürecinde yer aldım. 2017’de Barbaros Mahallesi için Ön Seçim Delegesi oldum. 2022’de CHP Çalışma Masaları içinde oluşan, Engelliler Çalışma Masası yönetiminde görevlendirildim. Aynı yılın son çeyreğinde Sosyal Demokrasi Derneği üyesi oldum. Yaklaşık 1 yıl sonra da 2023 SDD Genel Kurul seçimlerinde yedekten Yönetim Kurulu Üyesi olarak değerlendirildim. 2024 Yerel Seçimleri’nde Çankaya Belediyesi Belediye Meclis Üyesi olabilmek üzere Aday Adayı oldum. 2024’ün Aralık ayının başlarında ENIL(Avrupa Yaşam Ağı)’na üyeliğim kabul edildi.

Toplumsal birçok olayda bulunarak engelli arkadaşlarımın temsil etmeye çalışıyorum. Ve onların mücadelelerine destek olmak üzere hayatlarını kolaylaştırabilecek resmi ve gerekirse resmi olmayan çabalarımı tüm gayretimle gösteriyorum. ‘Gezi olayları’ diye bilinen tarihi kitle bütünleşmesinde, Ankara Güven Park’ta ve Kuğulu Park’ta “engelli duran adam” olarak toplumda ses getirdim.

2014’te Dünya Engelliler Günü kapsamında, Ankara’daki üniversiteli gençlerle ve gönüllü sponsorlarla, ünlülerin de yer aldığı Termitler Özel Programı düzenleyerek, engellilerin performanslarının öne çıktığı organizasyonun başkanlığını yaptım. Bu program için, besteci ve şarkıcı olan Sevgili Haluk Çetin; Dinle Kardeşim isimli yazımdan yola çıkarak bestelediği şarkıyla aramızda bulundu. Bu şarkıyla 2016 yılında MESAM üyesi olarak Söz Yazarı ünvanını da almış oldum. Şarkı, orijinal ismini koruyarak Haluk Çetin’in Yürüdüm Sana Doğru adlı albümünde yer aldı.

Katıldığım um:ag seminerlerinden sonra 2 sene boyunca devamlı, amatörce yazdım. Yazdıklarımın değerlendirilmesi için 2001 yılı Şubat ayında Sevgili Cezmi Ersöz tanıştım. Leman Dergisi’ndeki kendi sayfasında, beni anlatan yazısı yayınlandıktan sonra; yazınsal yaşamımda profesyonelliğe giden ilk adımımı attım. Cezmi Ersöz’ün sayfasında yayınlanan mektubumdan sonra, birkaç söyleşisinde de konuşmacı konuk olarak yer aldım.

Daha önceleri özürlüleri içeren Sevgi Çemberi dergisinde fahri muhabirlik ve İskenderun’daki bir öğrenci gurubunun çıkardığı yerel Lâl dergisinde sayfa yazarlığı yaptım. Daha sonra; zaman zaman Evrensel Kültür, Pencere, Ardıçkuşu, Külöykü, Sobe ve diğer bazı dergilerde yazılarım yayınlandı. 2010 senesi ortalarından itibaren de Ankara’nın Müzik Magazin Dergisi olan Passage Bülteni’nde yazdım. 2017’de de Route dergisinde yazdım.

Varlık dergisinde de öykülerimin değerlendirildiğini, 2002 Şubat sayısında Sayın İbrahim Yıldırım’ın eleştirilerinin olduğu metinde adımın yer aldığını görünce öğrendim. Bu değerlendirmenin motivasyonumu arttırdığını belirtmeden geçemeyeceğim. O yıllarda Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyat Bölümü Başkan Yardımcısı olan Dr. Süha Oğuzertem, yazılarımla zamanı elverdiği sürece yakından ilgilendiği gibi, bölümünün bazı etkinliklerinde de bulunmamı sağlamıştır. Dünya Şiir Günü, Genç Eleştirmenler Sempozyumu, Uluslararası Yaşar Kemal Sempozyumu, Eskişehir’de düzenlenen Nâzım Hikmet Anma Törenleri, Dünya Şiir Günü, Behçet Necatigil Sempozyumu katıldığım etkinliklerden bazıları.

Ayrıca 2002 yılında, Edebiyatçılar Derneği’nin ‘mektup’ türündeki Behzat Ay Yazın Ödülü Yarışmasına katıldım. Yine aynı yıl Varlık Dergisi’nin düzenlediği Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü Yarışması’na da öykülerimle katıldım. 2004’de Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği’nin düzenlediği Kadın Oyunları ve Öykü Yarışması’na hikâye dalında katıldım.

Mayıs 2006’da, Dinle Kardeşim isimli ilk kitabım Hemenkitap yayınlarından çıktı.(1000 adet) Bu ilk kitabımla o yıl Oğuz Atay Öykü Yarışması’na katıldım. Kitabın ikinci baskısı genişletilmiş olarak yeni metinlerle İtalik yayınlarından Ocak 2015 yılında tekrar okuyucuyla buluştu.(1000 adet)

Ardından Ümit Kaftancıoğlu 2007&2011 Öykü Yarışmalarına, yine 2007&2011 yıllarında Gila Kohen Öykü Yarışmalarına ve 2011 yılında Güncel Sanat Dergisinin Kısa Öykü Yarışması’na, 2012’de ise Ümraniye Belediyesinin 8. Geleneksel Hikâye Yarışması’na, 2013 yılında Yağmur Dergisi 5. Hikâye Yarışması’na, 2013&2016&’17&’18 yıllarında Internet üzerinden yapılan AltKitap Öykü Ödülü yarışmalarına, 2014 yılında da 3. Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikâye Yarışması’na, 2017’de YAZAK 4. Öykü Yarışması’na, Bahadın Belediyesi Deli Zeynep Öykü Yarışması’na, 6. Sarıyer Edebiyat Günleri ve Fakir Baykurt Öykü Yarışması’na, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Emir Kalkan Hikâye Yarışması’na ve İLESAM’ın hikâye yarışmasına katıldım.

Çeşitli konularda ki katılım madalyalarımın ve plaketlerimin yanı sıra; Şiir Akademisi 2010 Güz Dönemi Öykü Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’ne, edebiyat alanındaki çalışmalarımla Kocaeli Belediyesi tarafından belirlenen 2011 yılının Cemil Meriç Engel Tanımayan Başarılar Ödülü’ne değer görüldüm.

2006 yılı başlarında yapımı biten ve başta İZ TV olmak üzere birkaç kanalda gösterilen, yönetmenliğini dayım Sinan İpek’in yaptığı, annemin ve benim yaşantımızı anlatan “Ağ” isimli kısa belgesel yapım; 2007 senesinde 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında ilk 15’te yarıştı.

2009’un ortalarında kapsamı özürlülere yönelik olan ve Internet üzerinden de yayınlanan Yeni Yüzyıl Dergisi’nde, 2010 başlarında da duyabilirsin.com sitesinde ve Ensader Yaşam Dergisi’nde, 2012 yılı sonlarında engel-siz.com sitesinde köşe yazarı olarak bir süre bulundum. 2015’te uzun bir süre görme engelliler için çıkartılan Engellektüel Bakış dijital yayınlarında. 2022 senesinde hayattan.net Internet sitesinde ilkyazım olan özgeçmişim yayınlandıktan hemen sonra ve aynı gün içinde kaldırıldı! Böylece yazılarımla ilgili ilk siyasi tepkimi aldım. Çünkü yazımı sitelerinde uygun görmeme sebeplerini, siyasi yönüm olarak belirttiler. Ve sonrasında devam eden bazı sosyal medya paylaşım yasaklarım oldu… 2023’te kunyeonline.com Internet haber sitesinde yazdım. “Haberin Tek Adresi” sloganıyla 2025 yılının ilk günlerinde yola çıkan haberibuldum.com sitesinde öykü yazarlığımın yanı sıra gazetecilik yanımı da öne çıkartabileceğim bir şekilde köşe yazarlığına başladım.

Hazırlık safhası ilk kitabıma nazaran daha kısa süren, buna karşın yayınlanma aşaması fazla vakit alan ve ilk baskısı 8 ay da tükenen Sevgililer Gününde Hiç Randevum Olmadı isimli kitabım 6 yıl aradan sonra Nisan 2012’de Bencekitap yayınlarından çıkarak okurlarla buluştu.(1000 adet) Bu kitabımla aynı yıl Sedat Simavi Ödülleri Yarışması’na katıldım. Kitabımın ikinci baskısı 2013’ün Ağustos ayında İtalik yayınlarından çıkarak okurlarla tekrar buluştu.(2000 adet)

Kasım 2016’da, yine İtalik yayınlarından olmak üzere. Üçüncü kitabım Sarı Yalnızlık, okuyucularla kucaklaştı.(1050 adet) Aynı yayınevinden olmak üzere 2019 Ekim ayında adı Bütün Suç Benim olan dördüncü kitabım çıktı.(1050 adet)

Yine İtalik yayınevinden 2022’nin Eylül’ünde beşinci kitap, Engellilerin Habere Erişiminde Yaşadıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri ismiyle, ilk akademik yayın olarak piyasaya çıktı.(1000 adet) Bu çalışmanın aynı zamanda Yüksek Lisans Bitirme Projesi olduğunu belirtmeliyim. Yine bu eser, 2023’ün Çalışan Gazeteciler Günü’nde; DNM365 Youtube Kanalı ve BNÜ Akdemi tarafından 2022 senesi için ‘Yılın Gazetecisi’ ünvanına sahip olmamı sağlamıştır.

Okullarda düzenlenen söyleşilerde ve ulusal veya uluslararası projelerde konuşmacı konuk olarak bulunarak ve çeşitli yerlerde yapılan imza günleri ile kitap fuarları sayesinde geniş bir çevreyle iç içe olma imkânı buldum.

Tüm bunların yanı sıra çocukluğumdan beri sayısız kere çıktığım ve hâlâ çıkıyor olduğum radyo-televizyon kanalları ve gazetelerle Internette ki sosyal medya siteleri saymakla bitiremeyeceğim kadar çok.

2016 yılı sonlarında ve çok kısa bir süre, Radyo Avrasya Türk’teki Üç Damla Mutluluk programı yapımcı ve sunucusu Sevgili Arkadaşım Vahide Çakır’la birlikte radyo programı deneyimi yaşadım. 2020 Kasım ayı itibariyle de Radyo Senkron’da program yapımcısı ve sunucusu olarak dinleyicilere 1 yıl kadar seslendim. 2022 senesinde radyonun gönüllü yöneticisi oldum… Yine 2022’de ve gönüllülük ilkesi doğrultusunda, Toprak Mekatronik Firması’nın ‘uzman ekip’ kadrosunda Danışman statüsünde bulunmaya başladım… 2024 ortalarında ise Mediteri Şirketi’nin Erişilebilirlik Uzmanı olarak görevlendirildim…

Benim için müzik dinlemek ve kitap okumak; gündelik zaman pastasının en güzel dilimi. Bu dilimi tüketirken, yazılarımla yaşama dair sevgi meşrubatını da yanında yudumluyorsam; müthiş haz alıyorum bu oluşan tattan. Klasik Müzik, Türkü ve Türkçe Sözlü Hafif Müzik dinlemeyi, felsefi yaklaşım içeren kitaplar okumayı seviyorum.

Yorumlar

ZUHAL YETİŞEN

YORUM YAPAMAM MUHTEŞEMSİN
0

×

Haber Arama