DOLAR 36,6544 EURO 40,0501 STERLİN 47,5972 GRAM ALTIN 3.566,01 BIST 100 10.828,10 BITCOIN $81.684
Facebook TwitterX Instagram YouTube

Arama Haber Code Logo Arama
Reklam Alanı 101
Reklam Alanı 102

HABERLER

Reklam Alanı 201

Myanmar depreminde can kaybı 1.700'e yükseldi, yardım telaşı yoğunlaştı

Giriş: 30.03.2025 19:33 | Güncelleme:
Paylaş
Myanmar depreminde can kaybı 1.700'e yükseldi, yardım telaşı yoğunlaştı

Myanmar'daki depremin bilançosu Pazar günü de artmaya devam ederken, yabancı kurtarma ekipleri ve yardımlar yoksul ülkeye akın etti. Hastaneler dolup taşarken, bazı topluluklar sınırlı kaynaklarla kurtarma çalışmaları yürütmeye çalıştı.

Myanmar'da son yüzyılın en güçlü depremlerinden biri olan 7,7 büyüklüğündeki deprem, Cuma günü savaşla boğuşan Güneydoğu Asya ülkesini sarstı. Askeri yönetim, Pazar gününe kadar yaklaşık 1.700 kişinin öldüğünü, 3.400 kişinin yaralandığını ve 300'den fazla kişinin kaybolduğunu söyledi.

Cunta lideri General Min Aung Hlaing, uluslararası yardım çağrısında bulunmasının üzerinden üç gün geçtikten sonra, can kaybının artabileceği ve yönetiminin zorlu bir durumla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Myanmar'a yardım malzemesi ve ekip gönderen komşular arasında Hindistan, Çin ve Tayland yer alırken, Malezya, Singapur ve Rusya'dan da yardım malzemeleri ve personel gönderildi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamada, "Yıkım çok büyük ve insani ihtiyaçlar her geçen saat artıyor" dedi.

"Sıcaklıkların artması ve muson mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte, ikincil krizler ortaya çıkmadan önce etkilenen toplulukların istikrara kavuşturulması için acil bir ihtiyaç bulunmaktadır."

ABD, "Myanmar merkezli insani yardım kuruluşları aracılığıyla" 2 milyon dolarlık yardım sözü verdi ve Trump yönetimi altında büyük kesintilere uğrayan USAID'den bir acil müdahale ekibinin Myanmar'a konuşlandırıldığını bildirdi.

Yıkım , 2021 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Aung San Suu Kyi'nin seçilmiş hükümetinin askeri darbeyle devrilmesinden sonra ülke çapında çıkan ayaklanmanın ardından ortaya çıkan iç savaş nedeniyle zaten kaos içinde olan Myanmar'a daha fazla sefalet kattı .

55 milyonluk nüfusun yaşadığı ülkede köprüler, otoyollar, havaalanları ve demiryolları gibi kritik altyapılar hasarlı durumda. Bu durum insani yardım çabalarını yavaşlatırken, ekonomiyi vuran, 3,5 milyondan fazla insanı yerinden eden ve sağlık sistemini zayıflatan çatışmalar da sürüyor.

Merkez üssüne yakın bazı bölgelerde yaşayanlar, hükümet yardımının yetersiz olduğunu ve insanların kendi başlarının çaresine bakmak zorunda kaldığını söyledi.

Min Aung Hlaing, devlet medyasına göre Cumartesi günü yetkililere "Ulaşım rotalarını mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek gerekiyor" dedi. "Demiryollarını onarmak ve ayrıca kurtarma operasyonlarının daha etkili olması için havaalanlarını yeniden açmak gerekiyor."

ABD Jeoloji Servisi'nin tahmini modellemesi, Myanmar'daki ölü sayısının 10 bini aşabileceğini ve kayıpların ülkenin yıllık ekonomik çıktısını aşabileceğini tahmin ediyor.

Myanmar'ın kuzeyindeki bazı bölgelerde, özellikle depremin merkez üssüne yakın Sagaing kasabasında yıkımın çok büyük olduğunu söyleyen bölge sakini Han Zin, şunları kaydetti:

Telefonla yaptığı açıklamada, "Burada gördüğümüz şey yaygın bir yıkım; birçok bina yerle bir oldu," dedi ve felaketten bu yana kasabanın büyük bölümünde elektrik olmadığını ve içme suyunun tükendiğini sözlerine ekledi.

"Hiçbir yardım alamadık ve görünürde kurtarma görevlileri de yok."

Uydu görüntüleri, Sagaing'i yakındaki Mandalay'a bağlayan büyük bir köprünün bazı bölümlerinin çöktüğünü ve sömürge döneminden kalma yapının bazı kısımlarının Irrawaddy Nehri'nin altında kaldığını gösterdi.

NUG'a bağlı siyasi bir dernek olan Sagaing Federal Unit Hluttaw, Facebook'ta yaptığı açıklamada, "Köprüler yıkıldığı için Mandalay'dan gelen yardımlar bile zor ulaşıyor" dedi.

"Yiyecek ve ilaç bulunmuyor ve artan can kaybı sayısı, tüm hastaları tedavi etme kapasitesinden yoksun olan küçük yerel hastaneyi zorluyor."

Mandalay'da çok sayıda insanın çöken binaların altında kalmış olabileceğinden endişe edildiğini belirten iki insani yardım görevlisi ve iki bölge sakini, çoğuna ağır makineler olmadan ulaşılamayacağını veya çıkarılamayacağını söyledi.

"Mandalay'daki ekiplerim kazı yapmak ve insanları kurtarmak için iş eldivenleri, ipler ve temel kitler kullanıyor," dedi insani yardım çalışanlarından biri. Reuters güvenlik endişeleri nedeniyle isimlerini vermiyor.

"Sıkışmış ve hala kayıp olan sayısız kişi var. Şu anda ölü sayısını saymak imkansız çünkü sıkışmış ve hayatta olsalar bile kimliği belirlenememiş kişiler var."

Mandalay'da yaşayan bir kişinin cumartesi günü çektiği ve Reuters ile paylaştığı videoda, şehirdeki 500 yataklı bir ortopedi hastanesinin dışındaki yataklarda yatan ve bazılarına serum bağlanan hastalar görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Mandalay'daki Mandalay Genel Hastanesi ve Mandalay Tıp Üniversitesi'nin bazı bölümleri de dahil olmak üzere kamu ve özel sağlık tesisleri depremden zarar gördü.

Rus ve Hintli kurtarma görevlileri Mandalay'a doğru yola çıkarken, Çinli, Taylandlı ve Singapurlu kurtarma ekiplerinden oluşan çok sayıda ekip de ülkeye ulaştı.

Bangkok'ta çöken 33 katlı binanın bulunduğu bölgede kurtarma ekipleri, parçalanmış beton yığınları ve bükülmüş metallerle çevrili halde enkaz altında kalan onlarca işçiyi kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Taylandlı polis komutanı Teerasak Thongmo, polis ve kurtarma köpeklerinden oluşan ekibinin, dengesiz bir yapıdaki metal parçaları ve keskin köşeler arasında hareket etmekte zorlanarak, kurtulanları bulmak için zamanla yarıştığını söyledi.

"Şu anda ekibimiz hayatta olabilecek kişileri bulmaya çalışıyor. İlk 72 saat içinde hayatta olanları kurtarmaya çalışmalıyız" dedi.

Kurtarma operasyonlarının yakınında, kayıp ve mahsur kalan inşaat işçilerinin yakınları ve arkadaşları haber bekliyordu. Bazıları yıkıldı.

"Ploy, Ploy, Ploy, kızım, şimdi senin için buradayım!" diye haykırdı bir kadın, iki kişi tarafından kucaklanırken. "Ploy, seni çağırdığımı duyabiliyor musun?"

Yorumlar

×

Haber Arama